Az Ártándi Kavicsbányában az ásványvagyon ipari méretű kitermelése 1970-ben indult meg.

Legfontosabb feladata az ország keleti részének betonadalék anyaggal történő ellátása.

Az ásványvagyon kitermelése két ütemre bontható, első ütemben a meddő réteg eltávolítása történik, amit egy marótárcsás Ausztrál gyártmányú úszókotró végez. Második ütemben egy markolószerelékes német gyártmányú nagy teljesítményű úszókotró felszínre hozza az ásványi nyersanyagot. A kitermelt ásványi nyersanyag szállítószalagokon az osztályozó berendezésre kerül, ahol vizes technológiával történik az iszaptalanítás és a frakcionálás.

A részletes kutatási adatok szerint a nyers kavics agyag-iszap tartalma 3-9%.

A maximális szemméret 70-90 mm. A természetes szemmegoszlás az optimálistól alig eltérő.

A termék elszállítása közúti fuvareszközzel történik.
A rakodást nagy teljesítményű Caterpillar homlokrakodók végzik.

A felrakott és a számlázás alapját képező mennyiséget 2 db 60 tonnás elektronikus hídmérleg mérlegeli.

Társaságunk kiemelt figyelmet fordít a minőségi követelmények megtartására.
Az 1997- évben megkezdett minőségtanúsítási rendszer az ISO 9002 telepítése 1999 szept.15-én a tanúsítvány kiadásával befejeződött.

Megteremtődtek azok a korábbiaknál magasabb műszaki minőségi, szervezési feltételek amelyek eredményeképpen a vevők igényeit magas szinten ki tudjuk elégíteni. Fejlesztési elképzeléseink között szerepel egy komplett töretosztályozó telepítése, megteremtve a lehetőségét annak, hogy a jelenleginél is több ponton kapcsolódhassunk az infrastrukturális térségfejlesztésekhez.

Vevőink tájékoztatása és a termék felhasználhatósági körének megállapítása érdekében a több alkalommal elvégzett kutatások időpontjában és a későbbi független laboratóriumi vizsgálatok alkalmával az ásványi nyersanyagot jellemző részletezett kémiai és kőzetfizikai paramétereket prospektusunk mutatja be, amely a bal oldalsávból is elérhető, letölthető.